back

Calais - Eurotunnel Information Center

  • Calais [Pas-de-Calais]
  • 1993
Completed
Main entrance (Photo Luc Boegly)

Main entrance (Photo Luc Boegly)

Eurotunnel information center (Photo Luc Boegly)

Eurotunnel information center (Photo Luc Boegly)

Sightseeing stairs (Photo Luc Boegly)

Sightseeing stairs (Photo Luc Boegly)

Main hall and shop (Photo Luc Boegly)

Main hall and shop (Photo Luc Boegly)

Exhibition area (Photo Luc Boegly)

Exhibition area (Photo Luc Boegly)

Façade (Photo Luc Boegly)

Façade (Photo Luc Boegly)

Plan du rez-de-chaussée

Plan du rez-de-chaussée

A coastal signal on the French shoreline of the highly anticipated Channel Tunnel.

Eurotunnel’s medium of communication, with a conference room, cinema room, scenographic circuit, and shops. For a long time, the building was the only reference to a site undergoing profound change. The scenographic circuit- designed to prevent cross flow while welcoming thousands of visitors daily- presents a spectacular virtual model explaining how the system works. A highlight of the course is the observation point, giving the opportunity to take a glimpse of the English coast and leave through the long Jacob ladder which literally wraps itself around the roof. The main façade overlooks the site of the railway trade.

LOCATION
Calais [Pas-de-Calais, North of France]

CLIENT
Eurotunnel

ARCHITECTS
Philippe Ameller et Jacques Dubois

ENGINEERS
SETEC

SURFACE
2,200 m2

COST
4.5 M€ HT

COMPLETION
1995

Contractor
Eurotunnel
Location
Calais [Pas-de-Calais]
Dates
1991 - 1993
Surface
2200 m²
Budget
4,5 M€ HT
Architects
Philippe Ameller et Jacques Dubois