back

Compiègne - University Of Technology (UTC)

  • Compiègne [Oise]
  • 2014
Completed
(Photo by Ameller & Dubois)

(Photo by Ameller & Dubois)

(Poto Ameller & Dubois / Intellibat)

(Poto Ameller & Dubois / Intellibat)

Angle detail (Photo by Ameller & Dubois)

Angle detail (Photo by Ameller & Dubois)

(Photo by Frederic Allinne for Ameller & Dubois)

(Photo by Frederic Allinne for Ameller & Dubois)

Façade details (Photos by Noëlle Hoeppe)

Façade details (Photos by Noëlle Hoeppe)

Main staircase (Photo by Frederic Allinne for Ameller & Dubois)

Main staircase (Photo by Frederic Allinne for Ameller & Dubois)

Corridor (Photo by Noëlle Hoeppe)

Corridor (Photo by Noëlle Hoeppe)

(Photo by Jean-Christophe Hecquet)

(Photo by Jean-Christophe Hecquet)

Counter and corridor (Photo by Frederic Allinne for Ameller & Dubois)

Counter and corridor (Photo by Frederic Allinne for Ameller & Dubois)

The main hall by the end of the end (Photo by Noelle Hoeppe)

The main hall by the end of the end (Photo by Noelle Hoeppe)

The main hall at night (Photo by Noëlle Hoeppe)

The main hall at night (Photo by Noëlle Hoeppe)

(Photo by Noelle Hoeppe)

(Photo by Noelle Hoeppe)

(Photo by Stéphane Vedrenne for Ameller & Dubois)

(Photo by Stéphane Vedrenne for Ameller & Dubois)

(Photo by Noelle Hoeppe)

(Photo by Noelle Hoeppe)

First floor plan

First floor plan

A place where to explore the Technologies of Transportation

UTC (Université de Technologie de Compiègne) Innovation Centre : laboratories, classrooms, auditorium, offices, exhibition hall.

The UTC (Université de Technologie de Compiègne) building is designed as a three-level open plan. Its façades are clad with wooden panels providing solar shading, opacities or simple window frames, according to the needs and orientations. Its outdoor terraces and interiors in double-height provide places for relaxation which are well integrated into the composition, and provide a homogeneous figure strengthening the identity and legibility of an equipment with very diverse functions.

The East-West orientation of the parallelepiped is adapted to the prevailing winds. On the northern side of the building, the transparency of the glass, allows a view on the park and good lighting for the laboratories. On the southern, eastern and western sides of the building, the sunshades are adjustable for offices and fixed for the classrooms and the research laboratory in muscle mechanics. This results in a genuine bioclimatic façade.The implementation of randomly placed open panels, closed or ajar, along with the strict repetition of the carrier grid, enrich the architectural language while avoiding a trivialized reading of a mere office building.

The implementation of simple principles and common sense, combined with advanced techniques, delivers a sensible response to environmental issues, and to provide a meaningful identity to the facilities.

With transparencies and large windows on the ground floor, the access and showroom are highlighted, emphasizing the building's purpose as technological showcase and innovation center. The showroom, located in the Southeast corner, presents itself to the visitors at the entrance, widely opened on the park across the hall.

On the West side, the project is apt to extend itself with additional industrial halls, easily accessible by the southern common circulation along the access way.

A 14-ton suspended staircase seams the three levels of the woodden multiporpose building with dark iron, softened by the light tones of beech.

CLIENT
Conseil régional de Picardie

ARCHITECTS
Ameller Dubois • architects in Paris

ENGINEERING
C&E (structure)
L.B.E.
(fluides)
Gecob Conseil (environnement)

LANDSACPE DESIGN CONSULTANT
Endroits en vert

SURFACE
Building : 5,200 m2
Park : 11.800 m2

COST
8.8 M€ HT

DESIGN
2009

COMPLETION
2014

Contractor
Conseil régional de Picardie
Location
Compiègne [Oise]
Dates
2009 - 2014
Surface
5200 m²
Budget
8,8 M€ HT
Architects
Philippe Ameller et Jacques Dubois. Assistés de : Stéphane Vedrenne, Laurent Machet, Christiaan Weiler, Arne von Seidlitz, Haithem Oueriemmi, Pascal Bardi.
Download pdf Presentation