back

Paris - Housing And Medical Care

  • Paris [XVe arr.]
  • 2015
Completed
(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photos by Takuji Shimmura)

(Photos by Takuji Shimmura)

(Photo by Ameller & Dubois)

(Photo by Ameller & Dubois)

(Photos by Takuji Shimmura)

(Photos by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photos by Takuji Shimmura)

(Photos by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura) The street level healthcare facilty

(Photo by Takuji Shimmura) The street level healthcare facilty

(Photo by Takuji Shimmura)

(Photo by Takuji Shimmura)

Third floor plan

Third floor plan

86 apartments plus a home for young autistic workers

This building is located at the corner of Cevennes and Lourmel streets in Paris (fifteenth district).

The project brings together 90 housing units and a home for autistic workers. It unfolds on three plots implanted on a common base, separated by generously planted gaps. The units’ development system allows great constructive simplicity and a strong inscription in the Parisian urban landscape. Each apartment has a protruding edge, forming a loggia in the continuation of living room. These loggias are alternated or superposed depending on their location on the plan. This composition aerates the project and gives visual openings from neighboring buildings to the interior of the block or to the chapel located next to the residence. This permeability answers the wishes of the urban planning team in their development of the neighborhood, namely the return to a "suburban" composition in the spirit of the site’s history.

This design offers a scale of intervention in which all orientations are made attractive, and where the residential appearance depicts a singularity that will allow an appropriation of the place by all its occupants.

The project’s forms, both powerful and simple, are emphasized by the selection of materials: stamped concrete on the base, metal claddings and loggias fully covered with wood on their inner faces. The planted terraces and gaps finish in giving the whole set a rich and sculptural character.

CONSTRUCTION SITE

A structure aiming to the High Environmental Quality requires an ecofriendly construction and this, starting at the stage of demolition. Among other precautions on our demolition site, the machines continuously worked under misters in order to minimize the spread of dust in the area.

TOPONYMY

The concerted development zone (ZAC) is named after Aristide Boucicaut (1810-1867), a haberdasher gifted with a commercial sense which led him to create the first department store in the world, the “Bon Marché”. His wife, Marguerite Guérin, employed by a draper on Bac street in Paris where Aristide was department manager, helped him not only in his business but in the realization of charity work, such as an innovative creation of a contingency pension for employees of the Bon Marché. Twenty years after her husband’s death, she passed away, leaving their fortune to public assistance for the construction of the Boucicaut Hospital. The name of the Boucicaut metro station (Metro line 8) was also chosen as tribute to the couple

CLIENT
Régie immobilière de la Ville de Paris (RIVP)
Project manager : Nicolas Brenner

ARCHITECTS
Ameller Dubois

ENGINEERING
Gruet Ingénierie

COSTS EXPERTS
Gruet Ingénierie

BUILDING CONTRACTOR
Eiffage

DESIGN
2010

COMPLETION
2014

Contractor
RIVP, Régie immobilière de la Ville de Paris
Location
Paris [XVe arr.]
Dates
2011 - 2015
Surface
7700 m²
Budget
13,5 M€ HT
Architects
Philippe Ameller et Jacques Dubois. Assistés de : Marc Pelé (concours), Jean-François Brecq (études), Camille Henry (chantier)