back

Paris - Montmartre Fire Station

  • Paris [XVIIIe arr.]
  • 2009
Renovated façade on rue Carpeaux (Photo Jean-Paul Houdry)

Renovated façade on rue Carpeaux (Photo Jean-Paul Houdry)

Detail of the renovation of the Historic Monument (Photo Jean-Paul Houdry)

Detail of the renovation of the Historic Monument (Photo Jean-Paul Houdry)

Training tower (Photo Agence Ameller Dubois)

Training tower (Photo Agence Ameller Dubois)

Training tower

Training tower

Corridor (photo by Guillaume Maucuit-Leconte)

Corridor (photo by Guillaume Maucuit-Leconte)

19th century frame before renovation (Photo Guillaume Maucuit-Lecomte)

19th century frame before renovation (Photo Guillaume Maucuit-Lecomte)

The 19th century frame before renovation (Guillaume Maucuit-Lecomte)

The 19th century frame before renovation (Guillaume Maucuit-Lecomte)

Ground level reconstruction in progress (Photo Guillaume Maucuit-Lecomte)

Ground level reconstruction in progress (Photo Guillaume Maucuit-Lecomte)

Works in progress

Works in progress

Major restructuration of a historical monument and a busy site


Renovation of the existing building and construction of additional 5400 m2: individual and collective housing, offices, dining areas, local transmission space, equipment storage facilities.


The command center and emergency Carpeaux the street at the foot of Montmartre, is the largest of the seventy-seven Fire Department rescue centers in Paris. Its restructuring had to be accomplished without any interruption of the public service provided by the firefighters in this steep area, hence the long-lasting construction period.
The need to maintain the original facades of the Montmartre fire station brought the need to remove all the existing floors to create additional levels within the existing envelope. Although this “façadism” is regrettable as it is imposed on the restructuring of a building whose ultimate efficiency is of paramount importance, an underground intervention allowed the creation of an additional floor in the basement, sheltering the technical facilities, central air handling, sports halls and reserve facilities. Upstairs, two floors are home to the redesigned program. The entrance porches for the different intervention vehicles have been significantly expanded to facilitate the comings and goings during use, while maintaining the existing paths and original moldings.
The interior spaces were enhanced and brought up to standard. The personnel accommodation for families and rooms for the firefighter men now benefit from a better comfort, favorable for the proper performance during the rescue missions.

CLIENT
Préfecture de Paris

ENGINEERING
Setec

COST EXPERTS
Sodecset

SURFACE
12,400 m2

COST
14.4 M€ HT

COMPLETED
2009

Opération en site occupé
Monument historique

Contractor
Préfecture de Paris
Location
Paris [XVIIIe arr.]
Dates
1994 - 2009
Surface
12400 m²
Budget
14,4 M€ HT
Architects
Philippe Ameller et Jacques Dubois. Avec : Marie Warburton, Hélène Martin (études), Renaud Djian (chantier).
Download pdf Presentation Download Press Review