back

Vendôme - Alzheimer Unit

  • Vendôme [Loir-et-Cher]
  • 2004
Foyer en double hauteur, vue haute (Photo Luc Boegly)

Foyer en double hauteur, vue haute (Photo Luc Boegly)

Foyer en double hauteur, rez-de-chaussée

Foyer en double hauteur, rez-de-chaussée

Extérieur nuit

Extérieur nuit

Plan du rez-de-chaussée

Plan du rez-de-chaussée

Cuisine thérapeutique

Cuisine thérapeutique

Couloir

Couloir

Vendôme - Unité Alzheimer

Vendôme - Unité Alzheimer

Extérieur jour

Extérieur jour

Croquis d'étude

Croquis d'étude

A gentle yet stimulating place for the weary minds

45 bedrooms, communal spaces.

A comfortable living space both peaceful and stimulating, the Alzheimer patient unit of the Vendôme Hospital Center (Centre hospitalier de Vendôme) houses mainly patients from rural backgrounds. This building with a homogeneous architecture and a recognizable layout uses distinct colors and forms to allow those stricken with Alzheimer's disease to surmount their troubles with orientation and memory, and be able to access the different functional spaces. Priority was given to a distribution of the bedrooms around a central living space that includes a therapeutic vocational cooking center. From this focal point, the glass panes allow long traversing views, the patios create space, the living rooms with ceilings that extend to the second floor, together, create a clearly diversified and reassuring environment.

LOCATION
Vendôme [Loir-et-Cher]

CLIENT
Centre Hospitalier de Vendôme

ARCHITECTS
Ameller Dubois

ENGINEERS
IMC2

SURFACE
2,500 m2

COST
2.8 M€ HT

COMPLETION
2004

Contractor
Centre hospitalier de Vendôme
Location
Vendôme [Loir-et-Cher]
Dates
2002 - 2004
Surface
2500 m²
Budget
2,8 M€ HT
Architects
Philippe Ameller et Jacques Dubois
Download pdf Presentation