back

Versailles - Hospital Richaud Nursing Home

  • Versailles [Yvelines]
  • 2009
Completed
(Photo by Luc Boegly)

(Photo by Luc Boegly)

Main entrance at night (Photo by Frederic Allinne)

Main entrance at night (Photo by Frederic Allinne)

(Photo by Luc Boegly)

(Photo by Luc Boegly)

(Photo by Frederic Allinne)

(Photo by Frederic Allinne)

Eastern façade (Photo by Luc Boegly)

Eastern façade (Photo by Luc Boegly)

(Photo by Ameller & Dubois)

(Photo by Ameller & Dubois)

Balcony

Balcony

Aerial view of the building in its context

Aerial view of the building in its context

The building in its context

The building in its context

A Nursing Home By The Château de Versailles

This project, situated 400 meters from the Château de Versailles, clearly asserts its contemporary approach, which is supported through the choice of materials. On each floor, two "households" with a capacity of fifteen residents each are organized on either side of the shared spaces and common services. The buildings accommodating them are hooded with stones that gradually fade, giving way to the bedroom windows. In contrast, common services areas are transparent from floor to ceiling, and protected by a system of lamellae sunshades. This articulation of materials plays on the contrast between the simplicity of the stone, smooth and polished, the wooden balconies of the rooms, and the ridged texture of the sunshades in the common spaces.

The colored interior spaces improves the residents' ability locate themselves.



 Review published in the monthly newspaper specializing in Gerontology, The Decider

“Building a nursing home a few hundred meters from the Palace of Versailles imposed on the architects draconian guidelines. Two buildings had to be set within a site that necessarily has tight stylistic constraints but still adhere to the regulatory norms regarding sanitation and other technical aspects of building. The positive side of things is that the demand for quality—particularly when it came to materials used—justified the spending that’s reflected in the use of stone for the facade, copper for the rooftops, and cobblestone for the surrounding pavement.

But the concessions to past history end there. For the rest, the building wields an air of strictly contemporary elegance. Concealed from the nearby Boulevard de la Reine, it reveals itself to the visitor as if placed on a glass base. Its ninety bedrooms have been grouped into the top three stories surrounding the common spaces, while the management is concentrated in the ground level and the technical equipment lies hidden underneath the roof. “The natural light became a fundamental element of the interior organization,” reveal architects Philippe Ameller and Jacques Dubois. And, without a doubt, it’s one of the comforting elements felt by both the staff and the residents as they work and live in this building."

Assessment of the Director of nursing homes concerning the realization of the project:

"The technical programming operation was carried out (...) on the basis of considerations of users involved from the beginning in defining the main lines of organization service. This led to the following principles being used:
- A new building forming a coherent and interconnected complex with the existing care and geriatric rehabilitation building, (SSR), and unique reception and access for each service, entertainment  and  administration facilities.
- Accommodation in smaller units of 15, or "households" disposing of day areas to operate autonomously, with a "hostess" in charge of food and hospitality.
- Single rooms with sufficient space (at least 20m2) including a bathroom with a shower;
wheelchair accessible, medical beds…

This very precise technical programming, combining qualitative and functional objectives, has been scrupulously respected by the architectural winning team, and maintained throughout the development and execution of the project. The result today has lived up to our expectations. It confirms, if need be, the primary character:

- Of a serious forethought made by users, the staff, and the patients.

-Of a high quality of technical programming (The programmer who was also the operation manager mastered the implementation process.)

- Of an architectural and design team attentive to the client’s wishes

-Of the harmony that should exist between these parties until the completion of the project.


Thus the Richaud nursing home reflects these necessary relations: it successfully incorporates the operating procedures established from the very start of the project. "Projet de vie" and Projet de Soins" and have been implemented to the full satisfaction of residents and their families. "

 

 

 

 

CLIENT
Centre Hospitaiier de Versailles (CHV)

ARCHITECTS
Ameller, Dubois & Associés

ENGINEERING
Terrell-Technologies

BUILDING COSTS EXPERTS
MDETC

BUILDING CONTRACTOR
Bouygues

SURFACE
6,300 m2

COST
9.5 M€HT

DESIGN
2005

COMPLETION
2009

Contractor
Centre hospitalier de Versailles
Location
Versailles [Yvelines]
Dates
2005 - 2009
Surface
6300 m²
Budget
9,5 M€ HT
Architects
Philippe Ameller et Jacques Dubois. Avec Guita Maleki (concours), Marie Warburton (études), Marc Bouteleux (architecte d'opération).